Agatha Christie's Crooked House

by - Tuesday, December 19, 2017

 
Crooked House - one of the best seller mystery novel by Agatha Christie. Siapa yang suka movie mystery ni memang aku suggest sangat-sangat tengok movie ni. FYI, movie tak release kt Malaysia lagi, for now movie ni cuma release in DVD last September.


Movie ni mengenai Sophia (Stefanie Martini) nak siasat kes kematian datuk dia sebab dia tak percaya dengan report polis datuk dia ni mati sebab heart attack. So dia pun cari ex-boyfriend dia balik, Charles Hayward (Max Irons) untuk siasat siapa pembunuh sebenarnya. Diorg ni dalam satu rumah ni ramai, dari datuk, nenek tiri, mak ayah, pak cik mak cik, adik-beradik, nanny semua pun adalah.


Habis semua orang Charles pergi tanya sorang-sorang. Yang bestnya dalam movie ni, room setiap family members tu decorate ikut character masing-masing. Memang jatuh hatilah especially dengan bilik Brenda (Christina Hendricks), nenek tiri Sophia. Masa hari kedua tu, Charles pura-pura buat macam kereta dia rosak, so Sophia invite dia tidur kt rumah diorg malam tu.


Actually malam tu, after dinner (time ni semua orang luahkan perasaan masing-masing), Charles dah pun terserempak dengan pembunuh tu tapi dia tak perasan. Sampailah suatu hari tu, Josephine terjatuh dari tree house. Masa Edith (Glenn Close) tengah kemas bilik, Charles masuk dan Edith cepat-cepat sorok buku yang tengah dia baca. Buku apa tu korang rasa? Diary pembunuh tu?


Dan masa nilah Brenda dan tutor budak-budak tu, Laurence (John Heffernan) dituduh membunuh dan ditangkap. Semuanya sebab Charles bawa chief inspector tu naik atas tower rumah tu dan terjumpa sebuah kotak yang ada surat. Tapi Charles still tak puas hati lagi sebab dia tahu diorg bukan pembunuh sebenar.


Esoknya Charles terima satu panggilan, nanny Josephine pulak yang mati kali ni. Dan kematian kali ni ada kena-mengena dengan Edith. Charles tahu Josephine tahu perkara sebenar tapi tak nak bagitahu dan kenapa Edith nak protect siapa pembunuh tu?


xoxo


I am so looking forward to watch this movie

You May Also Like

23 comments

  1. alaamakkk.. serius.. tertarik pulak bila baca sinopsis dekat entri ni.. alalalalala... nak tengokkk.. masih di pawagm lagi ke ni?

    ReplyDelete
  2. Jemput Join Giveaway TB yea.. tarikh tamat 31 dis ni.. hadiah wang tunai untuk dimenangi.. Pemenang dipilih secara random .. sape2 pun boleh jadi pemenang.. syarat tak banyak.. hahaha.. jom2..

    ReplyDelete
  3. Bestnya macam Detective pnya cerita. Nak tengok online dah ada ker?

    ReplyDelete
  4. Macam best cerita ni. Nanti ruby tengok k. Dah cuti perayaan krismas ni bleh marathon movie dan drama. HAHAHA

    ReplyDelete
  5. Macam berat jer citer ni...christmas ni memang banyak movie keluar erk...

    ReplyDelete
  6. macam best pulak cite ni lepas baca entri awak. nanti nak try tengok :)

    ReplyDelete
  7. macam best pulak sinopsis dia, tambah part hiasan bilik tu haha kenapa entah ><

    ReplyDelete
  8. alaa....kenapa tak abiskan citer dalam ni...hahahah....larikkkkk

    ReplyDelete
  9. SAYA SUKA CERITA MCM NI..NAK KENA TGK JUGAK NI NMPAKNYA.

    ReplyDelete
  10. menarik betul movie nie. nak kena cepat2 tengok nie. tengok review pon rasa suspen semacam je.

    ReplyDelete
  11. macam nearik baca dari review. Jalan cerita pun agak berat....tapi sy memang jenis suka cerita ni...

    ReplyDelete
  12. Free nanti nak tengok movie ni... kena focus br faham...

    ReplyDelete
  13. menarik! suka jalan cerita macam ni

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  14. Macam best pulak ceritanya, Kak Sue memang suka cerita jenis misteri atau seram nie..

    ReplyDelete
  15. Baca sinopsis macam best, kat malaysia dah ada ke? Lama xmasuk panggung ni, ada anak kecik rumitlah sikit

    yanmieonline.com

    ReplyDelete
  16. Alaaaaa... Sambung jer lah. Nak tahu... Hehehe.. Jalan cerita yang sangat menarik dan buat orang tertarik nak tengok.

    ReplyDelete
  17. Alaaaaa... Sambung jer lah. Nak tahu... Hehehe.. Jalan cerita yang sangat menarik dan buat orang tertarik nak tengok.

    ReplyDelete
  18. Baca sinopsis pun dah best.kalau tgk mesti lagi best

    ReplyDelete
  19. Oh wow! I have not have time to watch both yet. Going to catch up all these movies soon.

    ReplyDelete
  20. yes you should watch the oriental express... quite nice and good ending where i didnt expect it!

    4D3N Star Cruise 2017

    ReplyDelete
  21. Is time for movie. I love investigation movie and looking forward to find out who is the culprit.

    ReplyDelete
  22. Wah macam menarik ni nanti leyh try huhu

    ReplyDelete